Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Permacultuur opleiding Breda

16 september 2017 @ 10:00 - 10 juni 2018 @ 17:00

€575 - €1150

De Permacultuur opleiding als jaarcursus ofwel PDC

De Permacultuur opleiding in Breda (Permaculture Design Course: PDC) is een zeer uitgebreide kennismaking met Permacultuur. In deze veertiendaagse jaarcursus maak je kennis met de grondgedachtes, principes, toepassingen en de technieken  binnen de Permacultuur. Daarnaast ontwikkel je een zienswijze, die je in staat stelt je leven en ideeën op een praktische, duurzame manier vorm te geven. Permacultuur als ontwerpmethode én als lifestyle.

Onderdelen Permacultuur opleiding

 • Lesdag 1 & 2 (16 & 17 september): Kennismaking, Permacultuur ethiek, de kracht van diversiteit, denken in levende systemen, microklimaten, observatie, sector analyse, zonering, wilde eetbare planten, koken op vuur, bodemkunde, bodemverbetering en Permacultuur bibliotheek.
 • Lesdag 3 (14 oktober): Verschillende excursies naar inspirerende tuinprojecten in en rond Tilburg.
 • Lesdag 4 (18 november): Permacultuur ontwerp principes, het ontwerpproces van A tot Z en Dragon Dreaming als procesbegeleidngsmethode.
 • Lesdag 5 (9 december): Tips van de tuinontwerper, vaste eetbare planten en begeleiding bij het werken aan eigen tuinontwerpen.
 • Lesdag 6 (13 januari): Uitwisselen van eigen ontwerpen, nieuwe economie.
 • Lesdag 7 (10 februari): Ecologisch bouwen. Verschillende excursies waarbij we kennis maken met verschillendee bouwmethoden en materialen.
 • Lesdag 8 (10 maart): Excursie helofytenfiter Breda, wateropvang, waterzuivering, composttoilet en Permacultuur toepassingen gericht op water. Sociale Permacultuur (het werk van Joanna Macy), Permacultuur & energie (van Rocketstove tot tromble wall).
 • Lesdag 9 & 10 (7 & 8 april): Permacultuur moestuin. Op bezoek bij ervaren Permacultuur experts op Samenland & Yggdrassil.
 • Lesdag 11 (12 mei): Excursie voedselbos Ketelbroek met daarin focus op ontwerp, assortiment in voedselbosplanten en inzicht in hoe je een voedselbos aanlegt.
 • Lesdag 12 & 13 (9 & 10 juni): Eindontwerp op locatie, waarbij we samen werken in teams om datgene dat we geleerd hebben toe te passen in een ontwerp. Feestelijke afsluiting en uitreiking certificaten.
 • Lesdag 14 (oktober): Terugkomdag op locatie.

Permacultuur leerstijl

Een cursusdag bij PUUR Permacultuur geeft energie!

Martijn biedt een gestructureerde lesopbouw, duidelijke uitleg en een grote diversiteit aan prikkelende werkvormen. Deze verfrissende afwisseling tussen theorie en praktijk, excursies, opdrachten en interactie maakt de cursus levendig en betekenisvol. Door de breedte in te gaan krijg je inzicht in Permacultuur als geheel. Daarnaast is er ruimte om je te verdiepen m.b.v. films en boeken die je in digitale vorm mee naar huis krijgt.

Ook ontmoet je verschillende gastdocenten die vanuit hun eigen kennis en specialisatie de leerstof overbrengen.  En door middel van interactieve werkvormen wordt de reeds aanwezige kennis en ervaring van de groepsleden met elkaar gedeeld.

Wat deze Permacultuur opleiding bijzonder maakt is dat je met een nieuwe blik gaat kijken naar jouw eigen omgeving en de rol die jij daarin speelt. Door natuurlijke processen te begrijpen en te versterken verrijk je jouw eigen omgeving. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen en de natuur om je heen.

In de Permacultuur opleiding wordt regelmatig samengewerkt met verschillende experts die als gastdocent hun specialisme en ervaring inbrengen. Daarnaast maken we uitstapjes naar inspirerende plekken waar de mensen laten zien hoe ze hun droom in de praktijk hebben gebracht. Ervaring in de praktijk en een “kijkje in de keuken”. Tijdens de cursus werk je aan een eigen ontwerp of project en aan een ontwerp voor een gegeven locatie.

Na afloop van de cursus ben je in staat om de permacultuur principes breed toe te passen op je eigen leven en je eigen tuin. Voor het volledig ontwerpen van een tuin inclusief beplantingsplan is het noodzakelijk dat je naast de praktische cursusdagen voldoende zelfstudie-uren investeert met het digitale verdiepingsmateriaal dat bij de cursus wordt aangeleverd. Tijdens de cursusdagen kunnen daarover uiteraard volop vragen worden gesteld aan mijzelf en de gastdocenten op locatie. Op deze manier kun je de opleiding zo breed of zo diep maken als je zelf wilt.

 

De Permacultuur opleiding wordt verzorgd op het Milieu Educatie Centrum Wolfslaar in Breda. Daarnaast maken we verschillende excursies.

Op de homepage vind je reacties van cursisten die deze cursus hebben gedaan. Neem er gerust een kijkje om een beeld te krijgen door de ogen van een ander.

Cursusdata

De 14 cursusdagen zijn: 16 en 17 september, 14 oktober, 18 november, 9 december, 13 januari, 10 februari, 10 maart, 7 en 8 april, 12 mei, 9 en 10 juni. tijdens de cursus wordt er een terugkomdag gepland in oktober, zodat het ontstane netwerk blijft voortbestaan. Tijdens het beginweekend, het weekend in april en het eindweekend is er een avondprogramma en heb je 2 dagen les, de overige dagen zijn van 10:00 tot 17:00.

Kosten

Deelname aan de opleiding bedraagt €1.150,- (incl BTW) Dit is inclusief cursusmateriaal, koffie/thee en een flinke dosis kennis, inspiratie en plezier. Betaling in twee termijnen is mogelijk.

Mail of bel gerust als je vragen hebt!

Gegevens

Begin:
september 16 @ 10:00
Einde:
10 juni 2018 @ 17:00
Kosten:
€575 - €1150
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , ,

Locatie

MEC Breda
Wolfslaardreef 95
Breda, 4834 SN Nederland
+ Google Maps
Website:
http://www.bcwbreda.nl

Organisator

Martijn Ballemans
Telefoon:
06 47 19 31 61
E-mail:
info@puurpermacultuur.nl
Website:
www.puurpermacultuur.nl

Tickets

10 beschikbaar
Permacultuur opleiding Breda1.150,00 incl. BTWHoppa! In 1 keer klaar.
11 beschikbaar
Permacultuur opleiding Breda 1e termijn575,00 incl. BTWBij betaling in twee termijnen volgt er in augustus 2017 een factuur voor de 2e termijn.