Hoe maak ik een bijenvriendelijke tuin?

Is goed voor onze bijen zorgen een bijzaak?

Het is intussen algemeen bekend dat de situatie voor bijen (en eigenlijk alle insecten) vrij zorgwekkend is. De biodiversiteit in insecten neemt dramatisch af.

Deze afname heeft grote gevolgen voor de stabiliteit van onze planeet. Voedselketens vallen langzaam uit elkaar, vogelpopulaties nemen fors af en de Nederlandse natuur verliest langzaam haar veerkracht. Insecten spelen namelijk een enorme rol in het ecosysteem. Één van de beste voorbeelden van deze rol is bestuiving. Doordat de insectenpopulatie afneemt worden steeds minder planten bestoven. Dit heeft nadelige gevolgen voor de plantendiversiteit en voedselzekerheid in Nederland.

Wat doe jij nu al voor de bijen in je tuin?

Bijen zijn enorm belangrijke bestuivers en spelen een centrale rol in de levenscyclus van veel gewassen.

Gelukkig kunnen we er samen allemaal iets aan doen! Door een grote diversiteit aan bloemen aan te planten brengen we een grote variatie aan nectarbronnen voor de bijen. Dus… haal de stenen snel uit je tuin en zet er lekker veel plantjes in!

bijen tuin

In onze verschillende cursussen leer je van alles over biodiversiteit en ecologisch ontwerp. Wil jij een tuin vol insecten ontwerpen, maar ook vol eetbare planten voor jezelf? Check dan zeker ons cursusaanbod!

Habitat voor de bijen

Het planten en zaaien van bloemen is niet het enige wat we kunnen doen om de bijen en andere insecten in Nederland een handje te helpen. Zo kunnen we in onze tuin een prettige habitat voor insecten creëren. Dit kun je doen op de volgende manieren:

  • Bladmateriaal op de grond laten liggen
  • Dode planten laten staan
  • Insectenhotels aanleggen
  • Waterelementen in de tuin introduceren
  • Takkenrillen of takkenstapels aanleggen
  • Steenstapeltjes aanleggen (met de stenen die je net uit de grond getrokken hebt 😉

Een ‘rommelige’ tuin helpt enorm voor de biodiversiteit in je tuin. Door de bovenstaande activiteiten in je tuin uit te voeren biedt je een grote diversiteit aan insecten een mogelijkheid tot rusten, nesten, paren en schuilen.

Daarnaast helpt het uiteraard ook enorm om geen pesticiden in de tuin te gebruiken.

bijenhotel

Bloemen voor de bijen

Een grote diversiteit aan bloemen, en dus een grote diversiteit aan nectar is ook enorm belangrijk voor het behoud van wilde bijen en honingbijen. Overweeg bijvoorbeeld om je gazon wat minder vaak te maaien en kijken wat voor bloemen er op komen, of strooi een bloemenmengsel uit in je tuin.

In ons artikel ”bijenplanten voor in je tuin” vindt je een mooie selectie van bloemen die erg populair zijn bij bijen en daarnaast ook nog een mooie aanwinst in de permacultuur tuin zijn.

Tegel eruit, bloemen er in!

Je hebt misschien al weleens gehoord van het concept… tegeltje wippen! Er is zelfs een Nederlands kampioenschap in! Steeds meer gemeentes, maar ook tuincentra organiseren acties waar je de tegels in je tuin kunt inleveren in ruil voor planten. Dit draagt enorm bij aan de biodiversiteit in je tuin, maar ook bij het waterbeheer in versteende gebieden.

Het hoeft dus allemaal niet te ingewikkeld te zijn. Haal gerust een paar tegels uit je tuin, gooi wat compost en aarde in het gat en hoppa! Nu kunnen er zaadjes of plantjes in, je zou zelfs kunnen wachten om te kijken welke planten er uit zichzelf opkomen! Misschien wel een paar mooie klaprozen 😉

Je kunt de tegels natuurlijk ook gebruiken voor een kruidenspiraal of voor kleine stenenstapeltjes, hier zullen allemaal insecten tussen kruipen, ook mossen en korstmossen groeien graag op dergelijke stapeltjes.

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!