Ontwerp cursus voedselbos en eetbare tuin

€ 895,-

Ontwerp je paradijs!

In deze praktische cursus leer je in drie maanden een ontwerp maken voor jouw voedselbos of eetbare tuin. Raak geïnspireerd door verschillende projecten te bezoeken, krijg nieuwe kennis d.m.v. interactieve presentaties en opdrachten en leer ontwerpen door er zelf mee bezig te zijn.

 

De ontwerp cursus voedselbos en eetbare tuin is zo opgebouwd dat je de kennis en inzichten die je krijgt stap voor stap toe kunt passen in een eigen ontwerp.

Je leert wat een voedselbos precies is en hoe deze principes toegepast kunnen worden bij het inrichten van jouw voedselbos of eetbare tuin. Vervolgens gaan we verschillende projecten bezoeken, waarbij we steeds het ontwerp onder de loep nemen en uitleg krijgen van de expert die de plek beheert. We leren planten kennen en ook hoe je planten kunt vermeerderen en enten. 

Naarmate de cursus vordert krijg je steeds meer inzicht in het ontwerp proces en bouw je jouw eigen ontwerp stap voor stap verder op. De werkvormen zijn interactief en praktijkgericht. De verschillende gastdocenten brengen ieder hun eigen expertise in of zijn ter plaatse om je te begeleiden bij het vormgeven en invullen van het ontwerp. In de ruimte tussen de cursusdagen kun je de geleerde kennis toepassen bij het uitwerken van je ontwerp. Hoe meer tijd je hierin steekt, hoe verder je jouw ontwerp uit kunt werken. 

Deze cursus is zowel voor beginners als gevorderden. Tekentalent of voorkennis is niet nodig, een flinke dosis enthousiasme en zin om te leren is veel belangrijker! De cursus is bedoeld voor mensen die een concreet project vorm willen geven of stappen willen zetten in het (verder) professionaliseren van hun ontwerp skills. 

Programma ontwerp cursus voedselbos en eetbare tuin

De cursus bestaat uit zeven vrijdagen (van 10:00 tot 17:00). Om de week is er een cursusdag, zodat het tempo er lekker in blijft en je toch tijd hebt om stappen te zetten en de leerstof te laten bezinken. De cursusdagen geven je voldoende kennis, inzichten en inspiratie om je ontwerp te maken. Daarnaast vraagt het tijd tussen de cursusdagen om het ontwerp en beplantingsplan thuis verder uit te werken. Je krijgt hiervoor praktische opdrachten en bruikbaar naslagwerk. Je kunt zelf bepalen hoeveel tijd je investeert om jouw ontwerp uit te werken.

 • Dag 1
  Wat is een voedselbos? Bodem & bodemverbetering. Observatie.
 • Dag 2
  Excursie dag met de focus op ontwerp en plantenkennis. We bezoeken Den Foodbosch en mijn eigen eetbare siertuin.
 • Dag 3
  Permacultuur ontwerp principes. Het ontwerpproces. Basisplattegrond maken. Klant interview.
 • Dag 4
  Excursiedag met  bezoek aan kwekerij Op Goede Grond en voedselbos Vrij Leven. Met Workshop plantvermeerdering en enten. 
 • Dag 5
  Tekenles en begeleiding bij je ontwerp met gastdocente Ploni Sikkes van Groengetekend.
 • Dag 6
  Plantenkennis en beplantingsplan met begeleiding door Ruud van de Aa van Eufloria.
 • Dag 7
  Ontwerpen delen. Praktische tips voor het uitvoeren van je plannen. Afsluiting cursus.

Cursuslocatie

Natuurlijk Henriette is een bijzonder boerenbedrijf dat zich de laatste jaren op een vernieuwende wijze op de kaart heeft gezet. Naast de prachtige, ruime cursusruimte vind je er een gloednieuwe biologische streekwinkel, worden er op natuurlijke wijze tomaten en andere kasgewassen geteelt en hebben we er samen in 2020 een voedselbos, Permacultuur boomgaard en Agroforestry rijenteelt systeem aangeplant. Kortom… een inspirerende plek die zich uitermate goed leent voor deze cursus! En Henriette verzorgt trouwens een heerlijke biologische lunch uit eigen keuken op de vijf dagen dat we daar les hebben.

Investering

De investering die je doet om deze cursus te volgen is €895,–  Dit is inclusief cursusmateriaal, koffie/thee, 5 dagen lunch, en een flinke dosis kennis, inspiratie en plezier. Plus natuurlijk een goed doordacht, eigengemaakt ontwerp! (Wat veel meer kost wanneer je het uitbesteed aan een ontwerper.)

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!