Laden Evenementen

Permacultuur opleiding

« Alle Evenementen

Permacultuur opleiding

25 september 2021 @ 10:00 - 5 juni 2022 @ 17:00

€1225
Permacultuur oplerding

De Permacultuur wereld

Dompel  jezelf onder in de Permacultuur wereld. In deze twaalfdaagse jaarcursus maak je kennis met de grondgedachtes, principes, toepassingen en de technieken  binnen de Permacultuur. Daarnaast ontwikkel je een zienswijze, die je in staat stelt je leefomgeving en je ideeën op een praktische, duurzame manier vorm te geven. Permacultuur als ontwerpmethode én als lifestyle.

Het programma op een rijtje

De Jaaropleiding begint en eindigt met een weekend. De overige lesdagen zijn steeds op vrijdag, van 10:00 tot 18:00. Wil je liever de cursus op zaterdagen volgen? Check dan de andere jaaropleiding. 

  • Lesdag 1 & 2 (25 en 26 september): Kennismaking, Permacultuur ethiek, de kracht van diversiteit, denken in levende systemen, microklimaten, observatie, sector analyse, zonering,  koken op vuur, bodemkunde, bodemverbetering en Permacultuur bibliotheek.
  • Lesdag 3 (15 oktober): Verschillende excursies naar inspirerende Permacultuur projecten.
  • Lesdag 4 (12 november): Permacultuur ontwerp principes, het ontwerpproces van A tot Z en Dragon Dreaming als procesbegeleiding methode.
  • Lesdag 5 (3 december): Tips van de tuinontwerper, vaste eetbare planten en begeleiding bij het werken aan eigen tuinontwerpen.
  • Lesdag 6 (7 januari): Uitwisselen van eigen ontwerpen, nieuwe economie.
  • Lesdag 7 (11 februari): Ecologisch bouwen. Verschillende excursies waarbij we kennis maken met verschillende bouwmethoden en materialen.
  • Lesdag 8 (11 maart): Permacultuur toepassingen gericht op water (wateropvang, waterzuivering, composttoilet). Sociale Permacultuur (het werk van Joanna Macy), Permacultuur & energie (van Rocketstove tot Tromble wall).
  • Lesdag 9 (8 april): Permacultuur moestuin. Op bezoek bij een tuinderij.
  • Lesdag 10 (6 mei): Voedselbos excursie met daarin focus op ontwerp, assortiment in voedselbos planten en inzicht in hoe je een voedselbos aanlegt.
  • Lesdag 11 & 12 (4 en 5 juni): Eindontwerp op locatie, waarbij we samen werken in teams om datgene dat we geleerd hebben toe te passen in een ontwerp. Feestelijke afsluiting en uitreiking certificaten.
Permacultuur diversiteit

Permacultuur leerstijl

Een cursusdag bij PUUR Permacultuur geeft energie!

Martijn biedt een gestructureerde lesopbouw, duidelijke uitleg en een grote diversiteit aan prikkelende werkvormen. Deze verfrissende afwisseling tussen theorie, excursies, opdrachten en interactie maakt de cursus levendig en betekenisvol. Door de breedte in te gaan krijg je inzicht in Permacultuur als geheel. Daarnaast is er ruimte om je te verdiepen m.b.v. films en boeken die je in digitale vorm mee naar huis krijgt.

Ook ontmoet je verschillende gastdocenten die vanuit hun eigen ervaring en specialisatie de leerstof overbrengen. En door middel van interactieve werkvormen wordt de reeds aanwezige kennis en ervaring van de groepsleden met elkaar gedeeld.

Wat deze Permacultuur opleiding bijzonder maakt is dat je met een nieuwe blik gaat kijken naar jouw eigen omgeving en de rol die jij daarin speelt. Door natuurlijke processen te begrijpen en te versterken verrijk je jouw eigen omgeving. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen en de natuur om je heen.

In de Permacultuur opleiding wordt regelmatig samengewerkt met verschillende experts die als gastdocent hun specialisme en ervaring inbrengen. Daarnaast maken we uitstapjes naar inspirerende plekken waar de mensen laten zien hoe ze hun droom in de praktijk hebben gebracht. Ervaring in de praktijk en een “kijkje in de keuken”. Door deze ontmoetingen vorm je een netwerk van duurzame denkers en doeners. 

Tijdens de cursus werk je aan een eigen ontwerp of project en aan een ontwerp voor een gegeven locatie. Na afloop van de cursus ben je in staat om de permacultuur principes breed toe te passen op je eigen leven en in je eigen tuin. Voor het volledig ontwerpen van een tuin inclusief beplantingsplan is het noodzakelijk dat je naast de praktische cursusdagen voldoende zelfstudie-uren investeert met het digitale verdiepingsmateriaal dat bij de cursus wordt aangeleverd. Tijdens de cursusdagen kunnen daarover uiteraard volop vragen worden gesteld aan mijzelf en de gastdocenten op locatie. Op deze manier kun je de opleiding zo breed en zo diepgaand maken als je zelf wilt.

Op de homepage vind je reacties van cursisten die deze cursus hebben gedaan. Neem er gerust een kijkje om een beeld te krijgen door de ogen van een ander.

Inspirerende leslocatie

De Permacultuur opleiding wordt verzorgd op Boerderij het Schop in Hilvarenbeek. Een ruime en gezellige cursusruimte op een mooie boerderij waar kleinschaligheid en werken met de natuur hoog in het vaandel staan. Het familiebedrijf kenmerkt zich door extensieve veeteelt, biologische streekwinkel, een moestuin en een mooie trainingsruimte. Daarnaast maken we verschillende excursies.

 

Investering

De investering die je doet om deze opleiding te volgen bedraagt €1225,-  Dit is inclusief cursusmateriaal, koffie/thee en een flinke dosis kennis, inspiratie en plezier. Betaling in twee termijnen is mogelijk, je kiest dan nu voor het ticket voor de 1e termijn en vervolgens ontvang je in juni een factuur voor de tweede termijn.

Gegevens

Begin:
september 25 @ 10:00
Einde:
5 juni 2022 @ 17:00
Kosten:
€1225

Locatie

Boerderij ‘t Schop
Esbeekseweg 2
Hilvarenbeek, 5081ED Nederland
Site:
https://www.hetschop.nl/

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Permacultuur opleiding startdatum 25 september 2021
Hoppa! In een keer klaar.
1.225,00 incl. BTW
0 beschikbaar
Uitverkocht
Scroll to Top