Een ecodorp is een burgerinitiatief dat door de participanten zelf ontworpen wordt in participatieve en democratische processen. Het zijn experimentele woonvormen die constant in proces zijn. Deze dorpen worden ontworpen met duurzaamheid, ecologie en community als basis. Een ecodorp bestaat uit minimaal 8 personen.
In deze leefgemeenschappen is voornamelijk aandacht voor ecologisch bouwen, hergebruik en recycling van materiaal, (gedeeltelijke) zelfvoorzienendheid, het opwekken van energie, lokale voedselproductie. De dorpen zijn vaak zowel klimaatbestendig als klimaatpositief en kunnen een hele mooie invloed op de omgeving hebben. Deze dorpen kunnen de omgeving helpen regeneren op de volgende manieren:
Regeneratieve, ecologische en lokale voedselproductie toepassen
Herbebossing en behoud van landschapselementen
Duurzaam watermanagement
Klimaatbestendig en klimaatpositief ontwerp
Composteren, recyclen en hergebruiken van materiaal
Opwekken van koolstofneutrale energie
Buiten de ecologische voordelen hebben ecodorpen ook verschillende sociale voordelen voor de bewoners. Dit omdat er vaak gehandeld wordt vanuit democratie, gelijkwaardigheid, community en wederzijdse hulp. Zo wordt iedereen evenveel betrokken in het ontwerp van hun eigen leefomgeving, worden er productiemiddelen gedeeld en leren de bewoners elkaar op een bijzondere manier kennen. Zo ontstaat er sociale veerkracht.
Community bouwen
Veel bewoners van ecodorpen geven aan dat het gevoel van community en medezeggenschap van hoge waarde is in deze ecodorpen. Men kent elkaar, steunt elkaar en helpt elkaar. Zo bouw je samen sociale cohesie en verbinding.
Een ecodorp biedt verbinding met jezelf, met je gemeenschap en met de natuur.
Leer ook om je eigen leefomgeving vorm te geven
Bij onze Permacultuur jaartraining krijg je de kans om diverse dingen te leren over ecologisch bouwen, dragon dreaming, permacultuur ontwerp, ecologisch waterbeheer, moestuinen en sociale permacultuur. Al deze skills kunnen super handig zijn voor mensen met interesse in een ecodorp.
Daarnaast bieden we specifieke cursussen voor het ontwerpen van voedselbossen, een permacultuur moestuincursus en zelfs een online voedselbos cursus.
Ecodorp Boekel is een ecodorp in nederland dat veel media aandacht heeft gehad. En zeker niet onterecht!
Dit ecodorp krijgt steun van de Europese Unie, het ministerie en provincie Noord-Brabant. Het wordt met grote interesse gevolgd door wetenschappers en politici. Zo laat het ecodorp aan mensen zien dat er alternatieven bestaan en dat het anders kan.
Het dorp wordt nog gebouwd en zal gaan bestaan uit 30 ecologische huurwoningen, 6 mantelzorgwoningen, een buurthuis, eigen voorziening van voedsel en energie en ecologische waterzuivering.
In Nederland zijn ook ecowijken te vinden. Dit zijn wijken in steden of dorpen waarvan de huizen zo energieneutraal mogelijk zijn. Ook is de omgeving vaak op ecologisch ontwerp en zo groen mogelijk.