Jaar van de bodem 2015

Het jaar 2015 is door de UN uitgeroepen tot het jaar van de bodem. Wereldwijd staat dit jaar de bodem en haar rijkdom al enige tijd in het middelpunt. Het doel van de UN is om het belang van de bodem en vooral van een gezonde bodem onder de aandacht te brengen. Voedselvoorziening, beschikbaarheid van water en van grondstoffen en aanpassingen aan het klimaat zijn onderwerpen die  onder druk staan, maar die wereldwijd ontzettend belangrijk zijn.

Permacultuur en de moestuin

Binnen de permacultuur en stadslandbouw is bodemverbetering een hot item. Hoe wij met onze grond omgaan heeft namelijk direct en indirect invloed op ons eigen leven en de wereld om ons heen. Tijdens de PDC jaarcursus wordt daar ook ruim aandacht aan besteed.

Een gezond ecosysteem met gezond voedsel begint namelijk bij een gezonde bodem, maar het kost tijd en aandacht om een gezonde, vruchtbare grond te creëren. Hoe kun je je grond verbeteren op een duurzame manier als je een moestuin of voedselbos wil starten? En waar bestaat een echt gezonde bodem eigenlijk uit? Vol leven in elk geval. Niet alleen op de bodem, zoals tijdens Bodemdierendag bleek, maar vooral ook ín de bodem. Een rijk bodemleven zorgt voor vruchtbare bodem en gezuiverd water. Dat komt niet alleen in onze opleiding permacultuur naar voren, maar ook in de met prijzen overladen documentaire  ‘Dirt! The movie’. Deze film, die overladen is met prijzen, geeft in prachtige beelden en met heldere woorden weer wat het belang en het effect is van gezonde grond. It’s under our feet, but what is it?

 

Meer weten over het Jaar van de bodem en de activiteiten daar omheen? Check www.jaarvandebodem.nl

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!