Er zijn ontzettend veel verschillende gewassen die je in je voedselbos zou kunnen planten.
Appels, peren, kersen, pruimen, ga zo maar door…
In deze lijst wordt gekeken naar een aantal bijzondere gewassen die erg populair zijn in de keuken. Het gaat hier allemaal om gewassen die prima gedijen in het Nederlandse gematigde klimaat.
Eet smakelijk!
Permacultuur in de Nederlandse keuken
Hier in Nederland wordt steeds meer gekookt met verse ingrediënten uit permacultuur tuinderijen, voedselbossen en pluktuinen.
Droom jij ook om te smullen van al het lekkers dat in een voedselbos groeit en bloeit? Zoveel diversiteit op je bord?
PUUR Permacultuur biedt een specifieke ontwerpcursus en een online basiscursus ‘voedselbossen’ aan. Laat je meenemen in het ontwerp, de plantkeuzes en de ecologische begrippen en laat je inspireren door de resultaten.
Ook bij de uitgebreide jaartraining worden voedselbossen onder de loep genomen.
De naam van deze boom zegt al genoeg… het is een boom waarvan de smaak van het blad aan uiensoep doet denken. Het kan rauw gegeten worden, gestoomd worden en er kan zelfs bouillon van getrokken worden.
Een ontzettend smakelijke boom uit China.
De bomen kunnen tot wel 25 meter hoog worden en maken een heerlijk en mooi deel uit van het voedselbos.
Fiddleheads / struisvaren
Matteuccia struthiopteris
Fiddleheads zijn de scheuten van de struisvaren. In Nederland wordt het nog weinig in de keuken gebruikt, maar in andere landen zoals Japan en Canada is dat wel anders! Hier wordt het namelijk als een geliefde seizoensgroente geserveerd.
De scheuten hebben een smaak die doet denken aan asperge.
De varen gedijt goed in de schaduw
Szechuanpeper / kiespijnboom
Zanthoxylum piperitum
Deze boom van Chinese afkomst groeit kleine rode vruchtjes, dit zijn szechuanpeperbesjes.
Bekend van de 4-seizoenen pepermix in de supermarkt. De peperbesjes zijn bekend van vele Aziatische sauzen en gerechten.
Het is een pikante bes waarvan de mond zelfs een beetje verdoofd kan raken, hierdoor wordt het ook wel de kiespijnboom genoemd, het werdt namelijk aangeraden om deze besjes te nuttigen wanneer men kiespijn had.
Daslook
Allium ursinum
Daslook is een bekende plant die ieder voorjaar heel mooi in de Nederlandse bossen aan het bloeien is. Het is een inheems meerjarig kruid.
Zowel de bloemetjes als de bladeren van daslook zijn eetbaar en hebben een smaak die erg vergelijkbaar is met ui en knoflook.
Heerlijk om gerechten mee op smaak te brengen en pesto’s mee te maken.
De plant doet het erg goed in de schaduw.
Tamme kastanje
Niet te verwarren met de paardenkastanje, welke niet eetbaar is. Gelukkig is de tamme kastanje met zijn gekartelde bladeren goed te onderscheiden van het vijfvingerige blad van paardenkastanje.
De kastanjes zijn hartstikke multifunctioneel voor in de keuken. Misschien heb je ze al weleens rauw, gepoft of geroosterd op in een gerecht.
Maar wist je dat je ook meel kunt maken met kastanjes, zo kun je heerlijk kastanjebrood bakken. In Italië wordt dit al lange tijd gedaan bij het traditionele ”marocca di casola” brood.
Ook gebruikt restaurant De Nieuwe Winkel tamme kastanjes om tempeh mee te maken.
De tamme kastanje kan tot 25 meter hoog worden en levert naast de lekkere vruchten ook uitstekend timmerhout op.
Planten kopen
Wil je planten aan gaan schaffen voor je eigen voedselparadijsje? Neem dan zeker een kijkje op de websites van de onderstaande bedrijven!