Eetbare siertuin planten: top 5

Een prachtige siertuin die ook nog eens eetbaar is... Wat een paradijs!

In de permacultuur is het belangrijk dat de elementen in je tuin meerdere functies dragen. De eetbare siertuin is hier een heel mooi voorbeeld van, zo kun je een fantastische tuin ontwerpen, die ook nog eens eetbaar en natuurinclusief ontworpen is. In dit artikel nemen we je mee in een overzicht van tien heerlijke planten die ook nog eens een mooi sierraad voor jouw tuin zijn. 

 

Plannen om zelf een eetbare siertuin te ontwerpen en aan te leggen?

In de ontwerpcursus ‘voedselbos en eetbare tuin’ wordt je meegenomen in het ontwerpproces, de plantenkeuzes en wordt alles verteld wat je over je tuin moet weten om een succesvolle eetbare tuin aan te leggen. Er wordt aandachtig gekeken naar de verschillende eetbare plantenkeuzes en de verschillende cultivars hiervan, ook andere onderwerpen worden hier bij betrokken zoals bodem en biodiversiteit. Daarnaast wordt je meegenomen naar diverse inspirerende projecten.

Meer weten? Klik op de knop hieronder om naar het cursusoverzicht te gaan.

Daglelie

Hemerocallis

De daglelie is een prachtige bloem, maar wist je dat deze bloem ook eetbaar is?

De bloemen hebben een zoetige, bijna honingachtige smaak. Ze doen het prima in een salade maar zouden ook gevuld kunnen worden met tapenade of roomkaas.

Een hele smakelijke bloem die je bord behoorlijk opfleurt!

daglelie permacultuur
magnolia permacultuur

Magnoliastruik / beverboom

Magnolia

Veel mensen kennen de magnolia wel, de roze bloemen zijn een typerend deel van veel tuinen in het voorjaar.

Maar wist je dat de bloembladeren van de magnolia ook eetbaar zijn? Het heeft en uitgesproken smaak die moeilijk uit te leggen is, proef zelf maar een keer!

De plant is een mooie aanwinst in de tuin en laat iedere salade er wat vrolijker uit zien.

Japanse kweepeer

Chaenomeles japonica

De Japanse kweepeer heeft een fraaie voorjaarsbloesem waardoor het een erg aangename aanwinst in de siertuin is. Deze bloemen zijn ook erg populair bij hommels en andere bestuivers.

De bloemblaadjes van deze plant zijn eetbaar en kunnen gemakkelijk door een salade.

Na de voorjaarsbloesem kan het echte smullen beginnen, dan groeien er namelijk kweepeertjes. Het zijn kleine zoete vruchten die erg lekker zijn om jam mee te maken.

japanse kweepeer permacultuur
asperge struik permacultuur

Asperge

Smallanthus sonchifolius

Van eind april tot eind juni verschijnen ze op je bord, asperges.

Asperges worden als een ware delicatesse gezien door vele mensen, ze kunnen op verschillende manieren bereid worden en zijn terug te proeven in risotto’s, salades en soms gegrild op de barbecue.

Kies een aspergesoort die gekweekt is om als groene asperge te oogsten. Je hoeft deze planten niet af te dekken, zoals je in de aspergeteelt vaak ziet. Het is een plant waar je nagenoeg niets voor hoeft te doen en waar je elk voorjaar de groene aspergescheuten van kunt oogsten. Eet smakelijk!

Nanking kers

Prunus atomentosa ”orient”

Kersen kennen we allemaal, de mooie bloesem en de zoete vruchten.

Maar wist je dat er ook een kersensoort is die als een struik groeit? Ideaal voor in de eetbare siertuin dus! In het voorjaar zal je tuin versierd worden door de prachtige roze bloesem

En in de zomer kun je volop smullen! Het ideale aan deze kers is dat je geen ladders op hoeft om de kers te oogsten, je kan gewoon met beide voeten op de grond blijven.

Nanking kers permacultuur
oost indische kers permacultuur

Oost-Indische kers

Tropaeolum majus

Ook de Oost-Indische kers is een bekende tuinplant. Hiervan zijn de bloemen, bladeren en zaden eetbaar, deze zouden een specerij-achtige smaak hebben die doet denken aan de mierikswortel. Het is een prima smaakmaker in diverse gerechten.

En tegenstelling tot veel andere planten op deze lijst is het een eenjarige plant. De oorsprong van de plant is te vinden in de Andes, waar het door inheemse volken als geneeskrachtige plant gezien werd.

Sneeuwklokjesboom

Halesia

Deze struik wordt zo genoemd vanwege de witte bloemen die als sneeuwklokjes aan de takken hangen.

Het is een waanzinnige struik met veel sierwaarde.

In augustus beginnen de bloemen te veranderen in stervormige vruchten welke de smaak van komkommer hebben.

De struik kan wel 4 tot 8 meter hoog worden.

sneeuwklokjesboom halesia permacultuur
hosta permacultuur eetbaar

Hosta

De hosta is een ontzettend populaire sierplant die bijna in iedere siertuin wel te vinden is.

Wat veel mensen echter niet weten is dat de scheuten en jonge bladeren van de hosta eetbaar zijn, de oudere bladeren zijn overigens ook eetbaar maar smaken niet erg aangenaam.

De scheuten hebben een courgette-achtige smaak en zijn rauw eetbaar, ook kun je ze roerbakken.

Goudsbloem

Calendula officinalis

Ook de goudsbloem is een bekende in de siertuinen. De fel oranje bloemen bieden een kleurrijk pallet in de tuin. Deze felgekleurde bloemen zijn te zien van mei t/m november, je tuin blijft er dus erg lang mee versierd.

De bloemen zijn eetbaar en kunnen gebruikt worden in soepen. Ook kunnen de bloemen gebruikt worden als natuurlijke kleurstof in diverse producten.

De plant is eenjarig en een waardplant voor verschillende insecten!

goudsbloem permacultuur eetbaar
hibiscus permacultuur eetbaar

Tuinhibiscus / altheastruik

Hibiscus syriacus

De hibiscus is een felroze bloem met een tropisch uiterlijk. Toch doet de hibiscus het prima in Nederlandse tuinen.

De bloem is eetbaar en kan gebruikt worden om thee van te trekken, cider mee te maken, gerechten aan te kleden en als natuurlijke kleurstof.

Belangrijk is om de hibiscus lekker in de zon neer te zetten!

Planten kopen voor je siertuin?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!