Wat is Permacultuur

Permacultuur? Wat is dat?

Permacultuur staat in mijn ogen voor een bepaalde manier van leven; een lifestyle. Een lifestyle gericht op de toekomst, door op dit moment bewuste keuzes te maken. Een uitdagende manier van leven omdat het je vraagt om te zoeken naar nieuwe gewoonten, gedachten en handelingen en wellicht ook een nieuwe kijk op de wereld.

Permacultuur zit in onze natuur.

Er zijn natuurvolkeren die aangeven dat wanneer zij keuzes maken in hun dagelijkse leven, zij daarbij de gevolgen in acht nemen voor de komende zeven generaties. In de praktijk betekent dit dat er met respect wordt omgegaan met elkaar en met de natuur. Op deze manier zorgt men ervoor dat de levensstandaard hoog blijft. Ik heb dit zelf mogen ervaren tijdens mijn verblijf bij verschillende bergstammen in Noord Thailand en ik heb gezien hoe waardevol en puur het is om zo te leven. Helaas laten ook zij zich steeds meer verleiden door consumptie en “nieuwe welvaart”. Ik vind het een uitdaging om in onze huidige maatschappij bewuster te leven met het oog op toekomstige generaties.

Permacultuur als ontwerpmethode en als lifestyle.

Permacultuur biedt oplossingen op veel verschillende vlakken. Duurzamere manieren om voedsel te verbouwen, ecologische huizen te bouwen, passieve zon-energie te oogsten, water op natuurlijke wijze te zuiveren, in gesloten kringlopen te denken, lokale productie en economie te creëren, nieuwe manieren van samenwerken te ontwikkelen en meer. Het gaat om het ontwerpen van nieuwe, duurzamere systemen op verschillende vlakken.

Gebruik maken van wat de natuur ons te bieden heeft. Niet door haar kaal te plukken, maar door haar te versterken, zodat er overvloed ontstaat. Lokale veerkracht creëren, samen zelfvoorzienender worden en onszelf weer als schakel binnen het ecosysteem gaan zien.

Permacultuur is een lifestyle die je na laat denken over wat jij echt belangrijk vindt en die je in staat stelt om in overvloed te leven, door die overvloed zelf te creëren. Tijdens de cursussen van PUUR Permacultuur maak je uitgebreid kennis met de grondgedachten en toepassingen van Permacultuur, zodat je van jouw omgeving een paradijs kunt maken. Voor jezelf, jouw omgeving en de natuur.

 

 

Scroll to Top