Permacultuur principe 11. Gebruik randen en waardeer het marginale

Ontwerp principe 11

Gebruik randen en waardeer het marginale

Living on the edge! De rand is waar het gebeurd. Je eigen huid is daar een voorbeeld van, maar ook de rand van de aarde, waar de vruchtbare laag zich bevind. Op de grens tussen twee culturen ontstaat uitwisseling en de oevers van een rivier geven ruimte voor land-en waterleven. We beschouwen daarom in onze ontwerpen een grens liever als een mogelijkheid dan een beperking. Waar twee ecosystemen elkaar overlappen ontstaat van nature meer diversiteit. De bosrand kent meer diversiteit dan het centrum van het bos. De rand van een pad of weg toont vaak meer biodiversiteit dan het pad zelf of de omgeving van het pad.

 

diversiteit door randen
Deze afbeelding laat zien dat het overgangsgebied, ofwel “de rand” meer diversiteit heeft dan de afzonderlijke gebieden. Op de rand gebeurd het.

 

De waarde van grenzen zien.

Het is waardevol om te (leren) zien wat de waarde is van overgangsgebieden en grenzen, zodat je die bewust in kunt zetten bij het maken van je Permacultuur ontwerp. Is de rand van het bos productiever dan de rest van het bos; creëer dan meer bosrand voor meer opbrengst. Hetzelfde geld voor de aanleg van een vijver en de manier waarop je planten plant. Wanneer de oever (rand) van de vijver rond loopt heeft aanzienlijk minder omtrek (rand) als wanneer je de oever laat slingeren. Het kan zelfs 2 maal zoveel rand opleveren en daarmee een rijkere oever met meer leven.

randen in een vijver

Gebruik de randen van je paden om lage, eetbare vaste planten te kweken zoals Chinese bieslook, oerprei of citroenklaver. Het oogt mooi, geeft een flinke opbrengst en geeft duidelijk aan waar de grens ligt tussen het pad en het bed.

 

De 12 Permacultuur ontwerpprincipes op een rijtje

Klik op de ontwerpprincipes voor meer uitleg.

Ontwerpprincipes overzicht

 1. Observeer en handel ernaar

 2. Vang energie en sla ze op

 3. Zorg voor opbrengst

 4. Gebruik zelfregulering en accepteer terugkoppeling

 5. Gebruik en waardeer hernieuwbare grondstoffen en diensten

 6. Produceer geen afval, maak kringlopen

 7. Ontwerp van (natuurlijke) patronen naar details

 8. Verenig eerder dan te scheiden

 9. Gebruik kleine en trage oplossingen

 10. Gebruik en waardeer diversiteit

 11. Gebruik randen en waardeer het marginale

 12. Antwoord gepast op veranderingen en maak er op een creatieve manier gebruik van

overzicht van de 12 ontwerpprincipes van Permacultuur

Scroll to Top